Bai Hui TCM Peter Netten Acupunctuur

Behandelmethoden

Voor de behandeling van klachten wordt gebruik gemaakt van acupunctuur, acupressuur en voor kinderen kindertuina (spreek uit als twie-na). Bai Hui betekent: de honderd verbindingen. Dit is het hoogste punt op het lichaam en tevens één van de meest spirituele punten. Dit punt wordt vaak gebruikt bij mentale aspecten. TCM staat voor Traditional Chinese Medicine: Chinese Geneeskunde volgens de bewezen traditionele methoden en principes.

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde.
Acupunctuur heeft een positief effect op de complete energiehuishouding, het immuunsysteem, hormoonstelsel en zenuwstelsel. Het is werkzaam op lichamelijk en geestelijk niveau. Hiermee wordt het zelfherstellend vermogen gestimuleerd. Dat draagt bij aan een natuurlijk herstel van klachten.
In de traditionele Chinese geneeskunde werkt men vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur worden deze verstoringen hersteld. Zo zet acupunctuur het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen.

Hoe werkt het?

Acupunctuur maakt gebruikt van lichaamseigen energie die Chinezen als Qi (tsjie) omschrijven. Deze vitale energie (Qi) vormt de basis van het totale functioneren van het lichaam en stroomt door ons lichaam via energiebanen die meridianen genoemd worden. Elke vorm van ziekte is in principe een verstoring in de energiehuishouding die het lichaam niet meer kan herstellen.
Op deze banen bevinden zich de acupunctuurpunten. Dit zijn energiepunten die ieder een eigen werking en verbinding hebben. Diverse fysieke en mentale klachten kunnen een gevolg zijn van een disbalans.

 

Acupressuur

Bij acupressuur worden de acupunctuurpunten door massage gestimuleerd. Ook hier wordt gebruikt gemaakt van de lichaamseigen energie. Voor diegene die te gevoelig is of angst heeft voor naalden is dit een goed alternatief.

Kindertuina

Kindertuina (spreek uit als twie-na) is het behandelen van kinderen door middel van massage.
Bij kinderen tot ongeveer 7 jaar zijn de acupunctuurpunten nog niet volledig ontwikkeld. De punten zijn meer gebieden en bevinden zich op de onderarm en hand.
Door massage van deze punten zijn diverse klachten te behandelen zoals: buikkrampen en darmklachten, koorts, slecht slapen, paniekaanvallen ’s nachts, kortademigheid, enzovoorts.

 

Foto tijdens de stage in het Traditional Chinese Medicine hospital te Qing Dao China.