Bai Hui TCM Peter Netten Acupunctuur

Sport en acupunctuur

26 november 2018

Elke (top)sporter wil zo goed mogelijk presteren. De inspanningen tijdens het sporten vragen aanpassingen van het lichaam. Vooral het hart en de longen moeten zich snel kunnen instellen op veranderende eisen.
Het is van groot belang dat spieren, pezen en gewrichten goed doorbloed zijn voor zwaardere belastingen.
Acupunctuur zorgt voor betere bloedaanmaak en een hogere zuurstofopname. Dit leidt tot betere prestaties en doorbloeding van pezen, spieren en gewrichten wat herstel bevordert en blessures kan voorkomen.
Mocht er zich onverhoopt toch een blessure voordoen, dan kan acupunctuur vaak zorgen voor spoedig herstel waardoor een training snel hervat kan worden.

Training is het beste middel om prestaties te verbeteren, maar ook acupunctuur kan helpen. Veel topsporters op de Olympische Spelen gebruiken dagelijks acupunctuur. Op momenten dat een sporter moet pieken, kan acupunctuur extra energie geven. Het kan de bloedsomloop stimuleren en bepaalde systemen in het lichaam activeren of juist tot rust brengen.
Stress is vaak aanwezig op het moment van een topprestatie. Mentale overbelasting en te veel training kunnen leiden tot overmatige vermoeidheid en terugvallende prestaties. De acupunctuurbehandeling kan er dan voor zorgen dat de sporter meer ontspannen is en zich beter kan focussen op zijn prestatie.

In mijn praktijk zie ik mensen die in meer of mindere mate bezig zijn met (top)sport en ik kan ze helpen zich beter voor te bereiden op trainingen of wedstrijden. Cliënten geven aan zich fitter te voelen en beter te presteren.

Kan ik daarin ook iets voor jou betekenen? Neem dan eens contact met me op.

TCM seminar on Headache and Fibromyalgia

9 november 2018

Dit weekend staat er weer een nascholing bij ICZO op de planning. Het onderwerp van deze cursus is de manier waarop de Traditionele Chinese Geneeswijze aankijkt tegen fibromyalgie en hoofdpijn.

Veel mensen hebben last van hoofdpijn en dat kan verschillende oorzaken hebben. Dit weekend kijken we naar stresshoofdpijn, migraine en aangezichtspijn. Fibromyalgie wordt ook wel weke-delen-reuma genoemd. Mensen die fibromyalgie hebben, hebben last van vermoeidheid, depressies en chronische pijn die zich verplaatst door het lijf.

Met acupunctuur kan ik mijn cliënten helpen bij deze klachten.

Nek- en schouderklachten

24 oktober 2018

Eén van de klachten waarvoor veel mensen bij me komen zijn nek- en schouderklachten. Vaak hebben ze al veel plekken bezocht (huisarts, fysiotherapeut en specialisten in het ziekenhuis). De oorzaken van nek- en schouderklachten zijn heel verschillend, maar veelal komen de klachten voort uit verhoogde spierspanning. Een verkeerde houding, stress of een whiplash kunnen oorzaken zijn van deze spierspanning.

In mijn praktijk zie ik regelmatig cliënten die beperkt zijn in hun beweging. Wanneer ik ze vraag de arm omhoog te bewegen of achter de rug, dan lukt dat niet goed. Wanneer je zo’n beperking in je bewegen hebt, bestaat er de kans dat dit erger wordt of dat er ontstekingen ontstaan bij het gewricht.

Je vraagt je misschien af: hoe helpt acupunctuur bij nek- en schouderklachten? In de Chinese geneeskunst wordt een beperking in het bewegen gezien als stagnatie. Als iets niet kan bewegen, doet het pijn. Als acupuncturist kan ik die stagnatie weg halen. Veel pijn komt vanuit de aanhechting van de spieren aan het schouderblad en de wervelkolom, zeker bij een whiplash. Alleen met acupunctuur kun je bij deze plekken komen. Soms is het effect al direct na de behandeling te zien. Zo zag ik cliënten die moeite hadden hun jas uit te trekken bij binnenkomst, maar deze met een soepele beweging weer aantrokken bij vertrek. Maar soms duurt het effect ook iets langer.